Online life, live it. Digitale strategie, marketing- media advies.

Papieren verzendbewijsjes zijn voor dino’s

Gewoon een pakketje bestellen bij Bol.com iedereen doet dat
Online bestellen we steeds meer, gewoon omdat het snel, goedkoop en makkelijk is.
Totaal 19 miljard euro aan pakketjes, dozen kochten we online in 2016.
Van die pakketjes gingen er ook weer een heleboel terug. Dit gaat helaas niet altijd goed.

Zo kocht ik laatst een setje Sonos Play 1 boxen met muurbeugels bij Bol.com
Echter ik was er niet tevreden mee. Dus besloot na lang wikken en wegen deze te retourneren.
Alles netjes weer inpakken. Labeltjes keurig weer op de juiste plaats, als nieuw!
Bij het versturen ontving ik een papieren verzendbewijs van de alleraardigste mevrouw in the Readshop in Doorn.
Geweldig. Goed bewaren dacht nog,  je weet maar nooit…

Na een aantal weken zie ik tot mijn stomme verbazing dat de doos waarin 4 artikelen zaten niet volledig ingeklaard was. Gek, dacht ik. Er stond nog een rekening open bij Bol.com die ik zou moeten betalen.
Nog gekker. Na wat gebel en gemail met de klantenservice van Bol.com is het allemaal goed gekomen en ben ik een paarse krokodil rijker. Gelukkig had ik de papieren verzendbewijzen bewaard en mailde ik ze deze na.
Toen besefte ik me pas hoe afhankelijk we zijn geworden van dat ene kleine papiertje juridisch gezien.

Verzendbewijzen van papier zijn kwetsbaar, dit kan makkelijker en logischer
Bij deze een oproep aan PostNl, e-tailers en toeleveranciers om mee te denken over betere oplossingen.
Papier is een optie maar is kwetsbaar voor de consument. Denk aan verlies, diefstal of veroudering/ leesbaarheid.
Tuurlijk is er een daadwerkelijke overhandigingsbevestiging juridisch gezien nodig. Maar al eens aan een mailtje gedacht met daarin een digitaal verzendbewijs? Dit kan door je bij Postnl kenbaar te maken. Een controlevraag naar postcode en huisnummer is dan genoeg om een e-mail met verzendbewijs (ook) toe te sturen. Geweldige kans ook om de User Journey van klanten in beeld te krijgen. Ook kan het door de e-commerce partijen zelf worden opgepakt. Door een directe koppeling met een app van Bol.com. Laat de verzender maar tekenen dat ze het pakketje hebben ontvangen en het risico van verzending met zorg zullen aanvaarden. Echt grote e-tailers zoals Zalando,  H&M/Nike/ Apple kunnen werken met een scanbare NFC / unieke retoursticker, die geactiveerd wordt bij inname.

Dit maakt het voor mij als consument makkelijker om te bewijzen dat ik mijn miskoop geretourneerd heb.
Want zeg nu zelf. Die papiertjes kunnen echt niet meer. Laten we dus gezamenlijk werken om het papieren verzendbewijs te versnipperen en alternatieve meer levensvatbare digitale oplossingen te maken.
Ik werk er graag aan mee.

By | 2017-01-23T14:37:12+00:00 januari 23rd, 2017|Uncategorized, visie|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Digitale Inspiratie

Qibiq, de beste manier om vandaag de toekomst te voorspellen is om hem zelf te veranderen!

Lees meer